0

晉身成女神識飲水係關鍵

December 16, 2017

前日跟舊同學聚會講起生暗瘡,就諗返以前成日生暗瘡,搞到依家連毛孔都粗大埋,好彩未出現凹凸洞,但已經足以令人煩惱咗好耐~ 依家情況總算穩定無再大爆發,因為經常性有規律咁飲水! 

 

事實上人體有70%由‘水'組成,而含水量最高器官可說是眼球(有95%含水量)及血液(有94%含水量)。雖然皮膚含水量比不上眼球及血液般高,但會隨年齡由嬰兒期有25%含水量,下降到成年都市女性只有15%含水量,所以很容易理解嬰幼兒皮膚能時常保持水嫩光滑及富有彈性。

 

想保持年輕肌膚就要有正常含水量,讓皮膚角質層可以正常運作、更新,最簡單方法就係飲水補充身體所失去,成日都聽到每人每日要飲8杯水,但到底飲水以維持身體內正常含水量是否真的那麼重要?

 

 

‘水’於人體內擔任角色有很多,包括幫忙調節體温、協助清除身體內毒素、潤滑及保護關節活動、輸送氧氣供應予各個器官有效運作及協助整個消化程序進行。因此‘水’對每一個人屬於不可或缺重要元素,但其實每日8杯水只是一個約數,事實上每人每日要補充多少水份各有不同,例如於戶外長時間勞動流失較多水份,相對只於辦公室工作人士,就應飲用較多水補充身體所需。如果要有一個衡量標準,就用每人每日都要上6-8次洗手間,需要排走總共1,500ml 尿液,所以就要飲水確保可以做到呢個最低標準。

 

另外,於合適時間補充水份,會令身體機能產生協同效應、事半功倍!

    • 每日起床後飲4杯水,可以令身體於當天有最佳運作。

    • 用餐前及飯後一小時各飲1杯水,可以幫助消化、吸收。

    • 於洗澡前飲1杯水,可以防止血壓低。

    • 睡前1杯水除了預防中風,仲可以防止身體過熱。

 

只要每日於合適時間飲足夠水份,讓‘水'幫助身體發揮極致表現,從而令肌膚能保持正常含水量,加上洽當護膚程序,就可以減少暗瘡、眼袋等問題,下一個由內靚到外嘅女神就係你! 

 

Reference:

    • 逢甲大學週報(426期)

    • MedPartner

    • Try This

Photos: Pinteres

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

肝臟都好大壓力

October 21, 2017

1/1
Please reload

Recent Posts

November 27, 2017

October 21, 2017

September 23, 2017

Please reload

Archive